Değerli konutu olan vatandaşlardan, konutlarının değerleri ölçüsünde vergi alınmasına yönelik kanun teklifi 20 Kasım 2019 tarihinde TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Genel Kurulunda kabul edilmişti.
Kabul edilen kanun gereğince uygulama 01 Ocak 2020 tarihinde başlayacaktı.
Kanuna göre değeri 5 Milyon Tl ile 7 Milyon Tl. arasında olan konutlardan binde 3, değeri 7.5 Milyon Tl. ile 10 Milyon Tl. arasında olanlardan binde 6, 10 Milyon Tl.'yi aşanlardan da binde 10 oranında vergi alınacaktı.
24 Aralık 2019 tarihinde ise kanunun yeniden düzenleneceği ve bir yıl süre ile erteleneceği açıklandı.
Kanuna ilişkin; yeni yasa teklifi hazırlığının yapıldığı biliniyordu.
11 Şubat 2020 tarihi itibariyle hazırlanan kanun teklifine göre;
*5 Milyon Tl. değerindeki konutlardan "Değerli Konut Vergisi" alınmayacak.
*Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından değer belirleme uygulamasına son verilerek bina vergi değerinin esas alınması ve buna ilişkin teknik düzenlemelerin yapılması,
*Toplu Konut İdaresi Başkanlığının sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazların, tek meskeni olanların ve birden fazla değerli konut vergisi kapsamına giren mesken nitelikli taşınmazı olanların en düşük değerli taşınmazının değerli konut vergisinden muaf tutulması,
*Değeri 5 Milyon Tl ile 7.5 Milyon Tl. arasında olanlardan (bu tutar dahil) 5 Milyon Tl.'yi aşan kısım için binde 3, değeri 10 Milyon Tl.'ye kadar olanlardan (bu tutar dahil) 7.5 Milyon Tl.'si için 7.500 Tl. fazlası için binde 6, 10 Milyon Tl.'den fazla olanlardan 10 Milyon Tl.'si için 22.500 Tl. fazlası için binde 10 oranında vergi alınacak.
*Paylı mülkiyette ve el birliği mülkiyette, matrahın hesabında mesken nitelikli taşınmazın toplam değeri esas alınacak.
Turan YOLCU
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı
(Not : Yazılarımızın tümüne ≡Blog başlığından ulaşabilirsiniz.)