Gayrimenkul alım/satımlarında peşin para ile de olsa, ekspertiz raporunu zorunlu hale getirecek olan "Taşınmaz Değerleme Sistemi"nin yakın bir zaman diliminde başlayacağını 11 Kasım 2018 tarihindeki yazımızda belirtmiştik.
Bu amaçla; Şubat 2019 ayında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde değerleme faaliyetlerini düzenlemek ve yürütmek amacıyla "Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkanlığı" kurulmuştu.
04 Mart 2019 tarihinden itibaren; yabancı ülke vatandaşlarına yapılacak gayrimenkul satış işlemlerinde, taşınmazın piyasa değerini belirten gayrimenkul değerleme (ekspertiz) raporu zorunlu hale geldi.
Daha önce; yabancı uyruklu kişilere vatandaşlık başvurusu için, 250.000 Dolar karşılığı yapılan gayrimenkul alımlarında değerleme raporu zorunlu hale getirilmişti. Yeni düzenleme ile bu şart, tüm yabancı ülke vatandaşlarına gayrimenkul satışlarına getirildi.
Bu maksatla; hazırlanan değerleme raporları düzenlendiği tarihten itibaren 3 ay süreyle geçerli olacak ve herhangi bir satış işleminde kullanılabilecek. 3 aylık süreçte gayrimenkulün değerine etki edecek bir değişiklik söz konusu olduğunda yeni bir değerleme raporu istenebilecek. Henüz inşa aşamasındaki yapılar için, tamamlandıktan sonra elde edeceği değer üzerinden bir hesaplama yapılacak. Bildirilen satış bedeli, değerleme raporunda yazan bedelden aşağı olamayacak, ancak daha yüksekse, satış bedeli beyan edildiği gibi yazılacak.
Böylece yabancı alıcılar, yüksek fiyatlardan korunacağı gibi, inşaat sektöründeki kayıt dışılığın da önüne geçilerek, yabancı yatırımcı gözünde ülkemizin marka değerinin artırılması da sağlanmış olacak.
"Taşınmaz Değerleme Sistemi"nin hayata geçirilmesine yönelik pilot uygulama için öncelikle düşük hacimli olan yabancıya konut satış sektörü seçilmiş oldu.
Uygulamada görülen eksiklikler zamanla giderilerek, ülkemizdeki tüm gayrimenkul alım/satımlarında değerleme raporu bundan böyle zorunlu hale getirilecek.
Turan YOLCU
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı (Eksper)
Not : Yazılarımızın tümüne ≡ Blog başlığından ulaşabilirsiniz.)